Araç takip sistemleri, işletmelerin giderek artan mobil operasyonlarını daha iyi yönetmelerine olanak sağlamakta.
Şirketlerin sahadaki araçlarını 7 gün 24 saat takip eden, nerede olduklarını, nereye gittiklerini, hızlarını, ne kadar süre çalıştıklarını ve daha birçok bilgiyi anında gösteren sistemlere ‘Araç Takip Sistemleri' adı veriliyor. Sistemler genellikle araçlara monte edilen mobil veri cihazlarının, GPS uydularından aldıkları konum bilgilerini, bağlı algılayıcılardan gelen sıcaklık ve benzeri telemetrik bilgileri GSM/GPRS şebekesi üzerinden kontrol ve haberleşme merkezlerine aktarması üzerine çalışıyor. Araç takip sistemleri, işletmelerin giderek artan mobil operasyonlarını daha iyi yönetmelerine olanak sağlamakta. Bu sayede, en temel seviyede daha az yakıt tüketimi, daha yüksek filo disiplini ve verimlilik artışı sağlanmakta. Müşteriler elde edilen istatistiklere göre ayda %6-7'den %11-12'ye değişen oranlarda sadece yakıt tüketiminden tasarruf ettikleri ve bu sayede yaptıkları yatırımı 6-12 ay arasında çıkardıkları raporlanmakta. Sadece gereğinden uzun rölanti sürelerinin tespiti ve sistem sayesinde önüne geçilmesi daha önce yaptığımız bir araştırmaya göre ülkeye yılda birkaç milyar TL kazandıracak boyutta. Önlenecek hava kirliliği ve gereksiz motor aşınmaları da cabası.
Telepati Dergisi olarak ülkemizdeki ‘Araç Takip Sistemleri' sektörünün büyük oyuncularının tepe yöneticilerine bu sistemleri, faydalarını, yeni teknolojileri sorduk.
Araç Takip Sistemi - ATS ne demektir? Nasıl çalışır? Mobil telefonlarda bulunan GPS alıcıdan farkı nedir? Bir telefon başlı başlına Araç Takip Sistemi için kullanılamaz mı?
Araç Takip Sistemi; sahadaki araçları 7 gün 24 saat takip eden, nerede olduklarını, nereye gittiklerini, hızlarını, ne kadar süre çalıştıklarını ve daha birçok bilgiyi anında gösteren sistemdir. Sistem, araçlara monte edilen mobil veri cihazlarının, GPS uydularından aldıkları konum bilgilerini, bağlı algılayıcılardan gelen sıcaklık ve benzeri telemetrik bilgileri GSM/GPRS şebekesi üzerinden kontrol ve haberleşme merkezlerine aktarması üzerine çalışır. Gelen bilgiler özel yazılımlar sayesinde derlenir ve sunucular üzerindeki veri bankasına kaydedilir. Kullanıcılar, araç takip ve filo yönetim yazılımları sayesinde araçlarını çevrimiçi ya da geçmişe yönelik olarak izleyebilir, araçlardan gelen bilgileri görebilir, araçların alarm ve program durumlarını değiştirebilirler.
GPS teknolojisi, Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilen bir teknolojidir. Mobil telefonlar da dâhil olmak üzere, GPS teknolojisi ile çalışan bütün cihazlar aynı teknolojiden faydalanmaktadır.
Araç Takip Sistemi, aracın enerjisi ile çalışan, aracın dünya üzerinde nerede olduğunun belirlenmesi ve aracın hareketleriyle ilgili raporların belirli bir merkezde toplanması ile filo yönetiminde anlık raporların alınması, araç kullanım suiistimallerinin önlenmesi ve ileriye dönük planların yapılması için bilgi sağlayan donanım ve yazılımlar bütünüdür. Genellikle araç takip sistemleri, GPS uydularından aldıkları coğrafi konum bilgisini değişik zaman aralıklarında GSM operatörlerinin GPRS altyapılarını kullanarak belirli bir merkeze gönderilmesi ile çalışmaktadır. Bazı durumlarda GSM operatörlerinin GPRS altyapıları yerine uydu haberleşmesi kullanılarak da yapılabilmektedir. Fakat uydu haberleşmelerinin tek yönlü ve işletme maliyetinin yüksek olması nedeniyle çok gerekli olmadıkça tercih edilmemektedir. Mobil telefonlarda kullanılan GPS alıcılarının çalışması, mobil telefonu kullanan personelin inisiyatifindedir. Mobil telefonu kullanan kişi GPS alıcısını istediği zaman kapatabilir. Ayrıca, mobil telefon ile araç arasında bir bağlantı kurmak imkânsızdır. Yani mobil telefon aracınızın çalışıp çalışmadığını anlamaz. Aracınız çalıştığında mobil telefon çalışmıyor veya aracınız çalışmıyorken mobil telefon GPS alıcısı hala çalışıyor olabilir. Bu da aracın çalışma zamanı ve konum tespiti ile ilgili yanlış raporların üretilmesine neden olur. Mobil telefon GPS alıcısı ile aracınızın rölantide beklediğinin raporunu almak imkansızdır. Mobil telefon ile aracınızın kontağı kapalı iken yerinin değiştiğini tespit ederek ilgili kişileri uyarmanız imkânsızdır.
GPS alıcılarının enerji tüketimi çok fazladır. Mobil telefonlarda kullanılan GPS alıcılarının sürekli açık olması mobil telefonun neredeyse günde 2 kez şarj edilmesini gerektirir. Kabaca, mobil telefonda kullanılan GPS alıcısı, yine mobil telefonda çalışan GSM Modem'den 15 kat daha fazla enerji tüketebilmektedir.
Yukarıda anlattığım mobil telefon GPS alıcıları ile araç takip sistemleri arasındaki fark göz önünde bulundurulduğunda mobil telefonların araç takip sistemi olarak kullanılabilmesi neredeyse imkânsızdır. Araç takip sisteminin araçla ilgili gerek ürettiği raporlar, gerekse cihazın aracın gizli bir yerine monte edilmesi nedeniyle kullanıcı müdahalelerinden uzak olması da en büyük avantajlarındandır.
Araç Takip Sistemi, temel olarak araçlara monte edilen bir birim aracılığı ile GPS uydularından alınan konum bilgilerinin, araç üzerinden toplanan çeşitli algılayıcı ve benzeri bilgiler ile birlikte GSM/GPRS üzerinden bir merkeze iletilmesi ve kullanıcılara kontrollü olarak internet üzerinden sunulması esasına göre çalışır. Kullanıcılar, kendilerine sağlanan ‘Kullanıcı Adı ve Şifre' ile İnternet'e erişebildikleri herhangi bir yerden istedikleri zaman araçlarını izleyebilir, filoları ile ilgili tüm detaylı bilgilere ve raporlara ulaşabilir.
Mobil telefonlarda kullanılan GPS alıcısı ile araçlarda kullanılan GPS alıcısı aynı teknolojiye sahip olmakla birlikte, araçlarda daha yüksek performans için harici anten uygulaması daha yaygındır. Ayrıca, mobil telefonda uydudan alınan konum bilgisi yön bulma, adres arama, vb. nedenlerle yine telefon içerisinde kullanılırken, araç takip sisteminde bu bilgiler izleme ve raporlama vb. nedenlerle bir merkeze aktarılır.